Kasko Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?

4 Temmuz 2024
Kasko Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kasko, araç sahipleri için beklenmedik durumlar karşısında güvence sağlayan bir destekçi ve yardımcıdır. Başta trafik kazaları, doğal afetler ve hırsızlık gibi beklenmedik olaylar olmak üzere, maddi zararları karşılamak üzere tasarlanmış kapsamlı bir güvencedir. Aynı zamanda araç sahiplerine sadece maddi güvence sağlamakla kalmaz, zihinsel rahatlık da sunar.

 

Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Aracın mevcut piyasa değeri, kasko poliçesi düzenlenirken fiyatlandırmayı etkileyen başlıca faktörler arasındadır.

Günümüzde hasar anında aracın rayiç bedeli üzerinden ödeme yapılmakta; böylece sigortalının bu bilgiye sigorta yapılırken sahip olmasının önemi bulunmamaktadır.

Geçmişte sigortalının beyanı esas alınarak belirlenen bu değer, gerek beyanlardaki hatalar gerekse kişilerin doğru değeri belirleyememesi gibi sorunlar nedeniyle sigortalılar ile sigorta şirketleri arasında anlaşmazlıklar yaşanmasına neden olmaktaydı.

21.01.2013 tarihinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Kara Araçları Kasko Sigortası Poliçe Şablonuna İlişkin Sektör Duyurusu” ‘na istinaden artık kasko değeri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından belirlenen ve her ay güncellenen kasko değer listesi baz alınarak hesaplanmaktadır. 15 yaşına kadar olan araçlar için sigortalının beyanına bakılmaksızın, TSB sitesinde yer alan araç değerleri sigorta şirketleri tarafından otomatik olarak kullanılmaktadır. Araç değer listesi linkine buradan ulaşabilirsiniz. https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi

 

Bu Uygulamanın Avantajları Nelerdir?

Gelen yeni uygulamanın en büyük artılarından biri, sigorta poliçelerindeki Eksik Sigorta ve Aşkın Sigorta uygulamalarını ortadan kaldırması olmuştur.

Yine aynı genelgeye göre, sigorta şirketleri bu konuyu poliçelerinde açıkça belirtmek zorundadır. Eksik Sigorta, poliçede belirtilen sigorta bedelinin, hasar anındaki gerçek sigorta değerinden düşük olması durumunu; Aşkın Sigorta ise, sigortalanan varlığın sigorta bedelinin, gerçek sigorta değerinden fazla olması durumunu tanımlar.

Araçların güncel piyasa değerine uygun bir kasko bedeli belirlenmesi, sigortalılar açısından, hasar durumunda beklenmedik mali kayıpların önüne geçilmesine yardımcı olurken; sigorta şirketleri için de, gerçek değer üzerinden prim hesaplaması yaparak risk yönetimini optimize etmelerini mümkün kılmıştır.

Uygulama bu doğrultuda, aracın hasar gördüğü andaki gerçek piyasa değerinin daha doğru yansıyacak şekilde belirlenmesini sağlamış ve hem sigortalılar hem de sigorta şirketleri adına daha adil ve şeffaf bir sürece olanak tanımıştır.